Veiligheidsglas

Gehard glas of hardglas is glas dat een speciale behandeling heeft ondergaan waardoor het tot wel vijf keer sterker is dan gewoon glas.

Gehard glas wordt ook wel veiligheidsglas genoemd. Als het al kapot gaat, zal het in kleine korrels uiteen vallen. Er is dan weinig kans op ernstig lichamelijk letsel.

Gehard glas heeft veel toepassingen. U vindt het bijvoorbeeld terug als zijruit van een auto, als abri, glazen douchedeur, glazen (salon)tafel, glazen achterwand in een keukens, maar ook in ramen, schuifpuien en deuren.

Het harden van glas verloopt volgens een bepaald procedé waarbij het glas wordt blootgesteld aan zeer forse temperatuurswisselingen. Eerst wordt het in een speciale oven verwarmd tot een temperatuur van ongeveer 650 graden. Het glas wordt daardoor week en zet iets uit. Vervolgens wordt het snel afgekoeld, waardoor er spanningen in het glas ontstaan. Die spanningen zorgen ervoor dat het glas sterker wordt en dat het bij breken in kleine, niet gevaarlijke korrels uiteen valt. Zowel standaard blank glas, alsook sommige figuurglas soorten zijn hiervoor geschikt. Een bekende en veel toegepaste glassoort is etsglas, ook wel geëtst glas genaamd. Gehard las wordt in veel situaties toegepast. De meest bekende zijn natuurlijk de hardglas deuren en douchedeuren maar ook keuken-, toilet en douche achterwanden, borstweringen, scheidingswanden, vitrines en squashbanen zijn bekende toepassingen.

crackglass.jpg